Foto, pensieri, racconti, ricette e tant'altro...
Per un'ottima visualizzazione del blog consiglio Mozzila Firefox .
Folositi Mozzila Firefox pentru a putea vizualiza blogul in conditii optime.

martedì 5 agosto 2008

Pompei, Napoli

























"Cine n-a vazut Pompei, n-a inteles nimic din Italia" spunea profesorul meu de italiana...La Pompei am fost de mai multe ori, si cu familia dar si cu mai multi prieteni care venisera in vizita la Napoli.
Am si constatat de fapt ca e locul cel mai vizitat din Italia dupa Vatican (desi s-ar putea sa ma insel, oricum ramane unul din locurile cele mai vizitate din Italia) fiind muzeul in aer liber cel mai important din lume.
Ingropat de eruptia vulcanului Vezuviu in anul 79 d.c, Pompei a fost redescoperit abia in sec. al XVI-lea si in anii de sapaturi care au urmat. A iesit la iveala o imagine apropiata a vietii in orasul roman din sec. I. Un oras cu magazine, piete, case confortabile, strazi pavate, trotuare largi, stadion, doua teatre, temple, bai si bordeluri.
Casele erau construite in jurul unei curti centrale (atrium) al carei acoperis era inclinat spre interior pe toate patru laturile, spre o deschidere dreptunghiulara din mijloc, numita compluvium. Prin acesta apa de ploaie cadea intr-un bazin dreptunghiular numit impluvium. In jurul atrium-ului erau diferitele camere familiale, printre care dormitoarele (cubicula), sufragerii (triclinia) si in partea opusa holul ingust (vestibule), camera de zi (tablinum), cea mai importanta camera din casa. Pe masura ce planul s-a dezvoltat, a mai fost adaugata o curte (peristil) si o fantana. Au fost construite magazine in fata casei: parti ale casei au fost blocate si inchiriate, cu intrari separate strainilor (de ex. Villa di Julia Felix); a mai fost adaugat un etaj deasupra, pana cand prototipul etrusc s-a metamorfozat in case confortabile, ca niste palate, tipice fiind Casa dei Vetti si Casa del Fauno.
Ar mai fi multe povesti legate de Pompei,
aici
Pompei
Pompei , storia, tragedia, città, siti
Pompei sepolta (ital-english)
Pompei (engl)
Pompei, get in, get around..
Pompei turismo (video e more languages)

Nessun commento:

K R I S

Italiano-English- Romana

Per la traduzione di un post, lasciate un vostro commento.
For translation, leave a comment, please.
Pentru traducerea unui post, lasati un mesaj la "commenti".

Machine Translations

Etichette