mercoledì 30 luglio 2008

Creveti si langustine - Gamberi e scampi

Mi-a fost mai greu sa gasesc "langustine" (scampi in italiana) in primul rand pentru ca in tara nu i-am mancat niciodata. La Napoli ii priveam oarecum cu "raceala" pana i-am gustat: sunt grozavi!

LANGUSTINĂ,
langustine, s.f. Crustaceu asemănător cu homarul, dar de talie mai mică, numit şi homar norvegian, utilizat în gastronomie ca şi creveta; din fr. langoustine; se comercializează, cu excepţia ţărilor francofone, sub denumirea (it.) scampi. (dex)


Se pregatesc cam la fel, cu mici diferente.

Gamberii mai mari se pot face gratar (cei "imperiali") sunt f. f.buni.
Cei mici e preferabil sa-i faceti cu sos de rosii (si mai ales rosii proaspete, cu coaja cu tot, au gust mai bun). Dar se pot face si in "alb" adica doar cu ulei, usturoi si gamberi/langustine.
Cine prefera , poate adauga un pic de ardei iute.
Mod de preparare cu sos:
  • gamberi, langustine (sau impreuna)
  • 1/2 kg rosii proaspete cu coaja
  • usturoi
  • ulei de masline
  • putina sare
  • putin vin alb
  • busuioc, patrunjel
Se caleste putin usturoiul in ulei, se pun gamberii si se lasa putin la fript. Se stropeste cu vin alb. Dupa ce s-a evaporat vinul se adauga rosiile pe care le puteti zdrobi cu furculita in momentul in care sunt mai moi. Putina sare la sfarsit,patrunjel si busuioc.
Va iesi un sos nu foarte dens, care e foarte bun si pentru spaghetti. Pofta mare!


gamberi
scampi






Nessun commento:

Archivio blog