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venerdì 18 luglio 2008

Cuib de viespi - Girelle al cocco


Si pentru ca aveam o pofta....am facut si cuibusorul de viespi :-)
Aluat:
  • 1kg faina
  • 4 oua
  • 30 gr unt
  • 200 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • drojdie
  • coaja de la o lamaie
  • putin rom
  • putina sare
  • o lingura zahar
  • apa daca e nevoie
Crema:
  • 200 gr unt
  • 100 gr zahar
  • dupa gust: scortisoara, nuca de cocos,mac, nuca macinata, alune macinate, etc.
  • sau in loc de zahar puteti pune miere, gem, diferite dulceturi :-)
Siropul:
  • 150 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • vanilie (sau esenta de mandorle, portocale etc)

Se face aluatul, se lasa la dospit pana se dubleaza, dupa care se imparte in patru bucati, se intinde fiecare bucata, se umple cu crema obtinuta din amestecarea untului cu zahar etc, se ruleaza si se taie (atentie, folositi un cutit drept, fara zimti) cam 3-4 cm (daca e mai putin devin melcisori ;-))
Se unge tava sau folositi hartie pentru cuptor, si ii mai lasati sa creasca putin.
Dupa care ii lasati la cuptor cam 20 de minute la 180°. Se scot si se adauga siropul dupa care se mai lasa cam 20 de minute la cuptor.
Mi-a iesit un aluat excelent, moale, placut la gust si ...o prajitura cu adevarat buna! (din cate stiu e tipic ardeleneasca).




Per l'impasto:
  • 1 kg farina
  • 4 uova
  • 30 gr burro
  • 200 ml latte
  • 50 ml olio
  • 45 gr lievito
  • la scorza di un limone
  • poco rum
  • poco sale
  • un cucchiao di zucchero
  • acqua se c'è bisogno
Per la crema:
  • 200 gr burro
  • 100 gr zucchero
  • 100 gr cocos
  • Se desiderate: papavero, noci macinate, cannella, ecc.
  • Oppure sostituire lo zucchero con marmelata, miele ecc
Sciroppo:
  • 150 ml latte
  • 100 gr zucchero
  • vaniglia
  • (oppure mandorla dolce, arancia, ecc)
Si lavora l'impasto e si lascia lievitare finchè raddoppia. Lo si divide in 4 parti, si stende e si mette la crema. Poi si rula e si taglia pezzetti di circa 4 cm. Si mette al forno a 180° per circa 20 minuti. Si bagna col sciroppo dopodiché si lascia per altri 20 minuti al forno.
E' un dolce buonissimo, tipico della zona del nord ovest (Ardeal), provare per credere :-))


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