Dupa mai multe incercari si combinatii am ajuns la o reteta de paine rustica (cum ar veni in limba romana) sau pan rustico sau mai simplu "rustico" care e relativ usor de facut , iese f. bine totdeauna si e ...f.gustos.
Ingrediente:
- 500 gr faina
- 200 ml lapte/smantana
- 60 ml ulei
- 15 gr zahar
- 15 gr sare
- 2 oua
- 40 gr drojdie
Pentru umplut:
- sunca
- salam
- parizer
- branza sarata
- cascaval
- (si dupa gust mai puteti adauga sau taia din ingrediente, de pilda masline, ciuperci, etc)
Se amesteca drojdia cu putin zahar si doua linguri de lapte caldut, se lasa sa creasca.
Cand a crescut se amesteca cu faina, smantana, uleiul, putin zahar, putina sare (dupa gust) si 1 ou. Aluatul trebuie sa iasa moale si fara sa fie lipicios (daca mai trebuie, adaugati faina). Faina cea mai buna e cea speciala pentru pizza sau paine. Dar iese bine cu orice tip de faina de grau.
Se lasa la dospit pana se dubleaza, dupa care se da forma dorita si se umple cu sunca, salam, parizer, branza sarata, cascaval (si masline puteti pune de pilda, fara samburi,evident, ciuperci) taiate cubulete.
Se da cu ou pe deasupra si se pune la cuptor la 180°C, pentru circa 40 de minute (depinde de cuptor si de grosimea rusticului).
Acest rustic seamana foarte mult cu "tortano" napoletan sau "casatiello" cum il numesc aici, dar dupa gusturile mele e mai bun :-).
Facandu-i mai mici ajungem la ceea ce numesc la Napoli "panino napoletano" care de fapt tot un fel de tortano e dar mic (stil sandwich). Acest tip e mai picant, pe cand rustico kris e mai dulce :-)
In poze am dat diferite forme si dupa fantazia fiecaruia se pot face si alte "creatii".
Foarte bun si a doua zi, deci ideal pentru un picnic.
Dopo aver provato diverse combinazioni sono arrivata a questa ricetta facile da fare, che viene sempre bene ed è ...ottima ;-)
Per l'impasto:
Quando è pronto si lavora l'impasto con tutti gli altri ingredienti. L'impasto deve uscire morbido e non appiccicoso. La farina migliore - quella speciale per le pizze o pane.
Si lascia lievitare l'impasto finché raddoppia.
Poi si divide in due o tre pezzi e si rimpie con gli ingredienti più sopra scritti. Si da la forma desiderata, si pennella con un uovo battuto e si lascia nel forno per circa 40 minuti (dipende dalla grandezza anche, e ovviamente dal vostro forno).
Questo rustico somiglia molto al casatiello, panino napoletano (che è più piccante), e tortano. Per i miei gusti è comunque più buono, forse perché più dolce. (ecco perché l'ho chiamato "rustico kris" ;-) )
E' ottimo anche il giorno dopo, una bella idea per chi vuole fare per esempio un picnic. :-))
Cand a crescut se amesteca cu faina, smantana, uleiul, putin zahar, putina sare (dupa gust) si 1 ou. Aluatul trebuie sa iasa moale si fara sa fie lipicios (daca mai trebuie, adaugati faina). Faina cea mai buna e cea speciala pentru pizza sau paine. Dar iese bine cu orice tip de faina de grau.
Se lasa la dospit pana se dubleaza, dupa care se da forma dorita si se umple cu sunca, salam, parizer, branza sarata, cascaval (si masline puteti pune de pilda, fara samburi,evident, ciuperci) taiate cubulete.
Se da cu ou pe deasupra si se pune la cuptor la 180°C, pentru circa 40 de minute (depinde de cuptor si de grosimea rusticului).
Acest rustic seamana foarte mult cu "tortano" napoletan sau "casatiello" cum il numesc aici, dar dupa gusturile mele e mai bun :-).
Facandu-i mai mici ajungem la ceea ce numesc la Napoli "panino napoletano" care de fapt tot un fel de tortano e dar mic (stil sandwich). Acest tip e mai picant, pe cand rustico kris e mai dulce :-)
In poze am dat diferite forme si dupa fantazia fiecaruia se pot face si alte "creatii".
Foarte bun si a doua zi, deci ideal pentru un picnic.
Dopo aver provato diverse combinazioni sono arrivata a questa ricetta facile da fare, che viene sempre bene ed è ...ottima ;-)
Per l'impasto:
- 500 gr farina
- 200 ml latte /panna per cucina
- 60 ml olio
- 15 gr zucchero
- 15 gr sale
- 2 uova
- 40 gr lievito
- prosciutto
- salame
- wurstel
- parmigiano
- romano
- svizzero
- qualsiasi tipo di formaggio che preferite
- altro se volete, es: funghi,olive, vari tipi di prosciutto o salame
Quando è pronto si lavora l'impasto con tutti gli altri ingredienti. L'impasto deve uscire morbido e non appiccicoso. La farina migliore - quella speciale per le pizze o pane.
Si lascia lievitare l'impasto finché raddoppia.
Poi si divide in due o tre pezzi e si rimpie con gli ingredienti più sopra scritti. Si da la forma desiderata, si pennella con un uovo battuto e si lascia nel forno per circa 40 minuti (dipende dalla grandezza anche, e ovviamente dal vostro forno).
Questo rustico somiglia molto al casatiello, panino napoletano (che è più piccante), e tortano. Per i miei gusti è comunque più buono, forse perché più dolce. (ecco perché l'ho chiamato "rustico kris" ;-) )
E' ottimo anche il giorno dopo, una bella idea per chi vuole fare per esempio un picnic. :-))
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